Στον οδηγό μας θα βρείτε τις συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν στη φροντίδα και διατροφή του κατοικίδιού σας

 

 ΣΚΥΛΟΣ

         

 

 ΓΑΤΑ


Η βάση είναι η κατάλληλη διατροφή

1. Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή του σκύλου;

2. Ποιες είναι οι ανάγκες σκύλου για πρωτεΐνες και ποιες είναι οι συνέπιες της απώλειας πρωτεϊνών;

3. Τι υποστηρίζει το δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και τι του παρέχει ενέργεια;

4. Ποιες βιταμίνες χρειάζεται ο σκύλος

5. Ποια μέταλλα είναι απαραίτητα για το σκύλο;

6. Αξίζει να προετοιμάσω μόνος μου τα γεύματα για το σκύλο μου;?

7. Πώς και πότε πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου;

8. Ποια προϊόντα ο σκύλος μου δεν πρέπει να τρώει;

Οι πιο συχνές ασθένειες σκύλων

1. Τι μπορεί να σημαίνει φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος σε σκύλους;

2. Τι πρέπει να κάνω όταν ο σκύλος απρόθυμα ανεβαίνει τις σκάλες;

3. Πώς να προστατεύω το σκύλο από παχυσαρκία και πώς να την καταπολεμήσω;

4. Τι μπορεί να σημαίνει αυξημένη δίψα σε σκύλο;

5. Τι συμβάλλει στην φλεγμονή της ουροδόχου κύστης σε σκύλο;
6. Τι να κάνω όταν σφήκα ή μέλισσα τσίμπησε το σκύλο μου;
7. Η στεγνή μύτη σημαίνει αρρώστια;
8.  Γιατί ο σκύλος μου έχει κακή αναπνοή

;

 
 
 
 
 
 
Πριν το κουτάβι βρεθεί στο σπίτι
 

 
1. Πότε μπορώ να πάρω στο σπίτι το κουτάβι από κτηνοτροφία σκύλων
 
Αλλαγή του περιβάλλοντος για τα κουτάβια μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό, έτσι μπορούμε να το πάρουμε στο σπίτι όχι νωρίτερα από 8 εβδομάδες της ζωής του. Πριν βρεθεί το σκυλάκι στο σπίτι , θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που παρέχουν άνεση στη ζωή σε νέο χώρο.

 
2. Τι πρέπει να αγοράσω πριν πάρω το κουτάβι στο σπίτι
 
Πρώτα πρέπει να καθορίζετε το σημείο που μπορεί το κουτάβι να ξεκουραστεί. Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι κοντά στο καλοριφέρ και πρέπει να είναι μακριά από το σημείο που εκτίθενται σε ρεύματα. Διαλέγοντας το κρεβατάκι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το ύψος ενήλικου σκύλου και να προσθέσουμε περίπου 20 εκ, για να χωράει εκεί άνετα. Επόμενο απαραίτητο στοιχείο σε ένα καινούργιο χώρο είναι μπολ με νερό και τροφή. Είναι σημαντικό να πάρετε ένα κεραμικό μπολ ή αυτό που είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι πιο ανθεκτικό και ασφαλέστερο από το πλαστικό, το οποίο μπορεί να δαγκωθεί από κουτάβι το οποίο βγάζει τα πρώτα δόντια. Τα παιχνίδια που προσφέρουμε στο κουτάβι πρέπει να είναι ιδικά σχεδιασμένα. Άλλα παιχνίδια μπορεί να είναι φτιαγμένα από στοιχεία που σπάνε εύκολα και καταπίνονται εύκολα, πράγματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την ζωή και υγεία του σκύλου

 
3. Πώς να προετοιμάσω το χώρο και την οικογένεια για να μοιράζει σπίτι με το σκύλο
 
Πριν ο σκύλος βρεθεί στο σπίτι πρέπει να φροντίσουμε να είναι όλα τα σημεία του σπιτιού κατάλληλα προετοιμασμένα και εξασφαλισμένα για να μην προκαλέσουν κίνδυνο. Δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα καλώδια και χαραμάδες μεταξύ των επίπλων για να μην κολλήσει ο σκύλος εκεί. Εάν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά θα πρέπει να τα ενημερώσουμε ότι ο σκύλος δεν είναι ένα παιχνίδι. προετοιμάσουμε
Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το παιδί σας με ένα σκυλί χωρίς κανένα έλεγχο - όταν το παιδί πειράξει ή ακόμα και ασυνείδητα κάνει κακό, τότε ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει για να υπερασπιστούν.
 
Πώς να φροντίσω σωστά το σκύλο μου
 

 
1. Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να χτενίσουμε το σκύλο
 
Αξίζει να συνηθίσουμε το σκύλο για την φροντίδα από πολύ μικρή ηλικία, έτσι αυτές δραστηριότητες δεν θα προκαλέσουν άγχος στο μέλλον. Ανάλογα με το μάκρος της τρίχας θα πρέπει να επιλέξετε κατάλληλη χτένα ή βούρτσα και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα καλλυντικά. Επιλέξτε τη σωστή χτένα ή βούρτσα, και την αγορά των καλλυντικών.

 
2. Πώς να φροντίσω την στοματική υγιεινή του σκύλου
 
Για στοματική υγιεινή ιδανικά είναι τα μασητικά, που εμποδίζουν το σχηματισμό πέτρας. Για την πρόληψη στοματικών ασθενειών του σκύλου σας, μπορούμε επίσης 1-2 φορές την εβδομάδα να βουρτσίσουμε απαλά τα δόντια του με ειδικά σχεδιασμένη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα

 
3. Πώς να φροντίσω τα αυτιά του σκύλου;
 
Αυτιά σκύλων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από μύκητες, και ως εκ τούτου, πολύ σημαντικός είναι τακτικός καθαρισμός του αυτιού, χρησιμοποιώντας το ειδικό υγρό. Πρέπει να γνωρίζετε πώς τα μπατονέτες δεν είναι κατάλληλα για το σκύλο διότι μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία του.

 
4. Πώς να κόβω τα νύχια του σκύλου
 
Τακτικό κόψιμο των νυχιών μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για το σκύλο εάν δεν το συνηθίσαμε από μικρή ηλικία. Για αυτήν την δράση χρησιμοποιήστε ειδική πένσα. Πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτική κόβοντας τα νύχια διότι είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί το πόδι του. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε, και τα νύχια του σκύλου είναι ήδη πολύ σκούρα, καλύτερα να το ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας. 

 
5. Με τι να ταΐζω το σκύλο
 
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανάγκη του σκύλου για πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα είναι πολύ πιο ψηλό από αυτό που περιέχεται στα γεύματα ανθρώπων. Εάν δεν έχουμε αρκετή γνώση για την διατροφή σκύλου, προετοιμάζοντας τα γεύματα μόνοι μας, εκθέτουμε το σκύλο για μειωμένη ανοσία και αυξημένο κίνδυνο της νόσου. Στην αγορά υπάρχουν πολλές τροφές των οποίων σύνθεση μας βοηθά να επιλέξουμε σωστή διατροφή ανάλογα με τη φυλή, το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου. Σε ειδικές περιπτώσεις ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει ειδική δίαιτα όπως τροφή για αλλεργικούς ή διαβητικούς σκύλους.

 
6. Πώς να μάθω το σκύλο μου την καθαριότητα
 
Πριν πάρουμε το σκύλο στο σπίτι αξίζει να εξετάσετε τις επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με τη εκπαίδευση σκύλου. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε συμπεριφορολόγο και να παρακολουθείτε στο διαδίκτυο θεματικά φόρουμ και blogs οπού οι ιδιοκτήτες συχνά ανταλλάζουν γνώμες και εμπειρίες. Στην εκπαίδευση όσο αφορά την καθαριότητα, να αγχώνουμε το σκύλο αρνητικά συμβάλλει στη σχέση με το ζώο.
Εάν ο σκύλος θα συνδυάσει το φόβο με της φυσιολογικές ανάγκες, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει στη κατανάλωση των κόπρανών ή ανικανότητα να αφοδεύσει. Για να μάθουμε το σκύλο να αφοδεύει σε ένα καθορισμένο σημείο πρέπει πρώτα να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά του, εάν γυρίζει γύρο γύρο και μυρίζει, πρέπει να τον φέρουμε στο ορισμένο σημείο. Μπορεί να φανούν χρήσιμα υγιεινής χαλάκια για μαθήματα καθαριότητας σε εσωτερικούς χώρους και παρασκευάσματα που μειώνουν οσμή και σημάδια ούρων. Μετά από κάθε σωστή συμπεριφορά πρέπει να δώσουμε στο κουτάβι λιχουδιά.

 
7. Πότε και πώς ωριμάζει η σκύλα
 
Η περίοδος στις σκύλες είναι ένα σημάδι ωριμότητας, για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ηλικία από 6 έως 12 μηνών, δύο φορές το χρόνο, διαρκεί 21 ημέρες. Τα καταστήματα προσφέρουν ειδικά εσώρουχα για σκύλες τα οποία βοηθούν να κρατήσουν το διαμέρισμα καθαρό.

 
8. Γιατί αξίζει να αποστειρώσουμε/ευνουχίσουμε το σκύλο μας;
 
Εάν δεν σκοπεύουμε την αναπαραγωγή αξίζει να συζητήσετε με τον κτηνίατρο για αποστείρωση της σκύλας ή ευνουχισμό σκύλου. Χάρη σε αυτό θα αποφύγουμε τις ασθένειες γεννητικών οργάνων και ανεμογκάστρι, ενώ ο ευνουχισμός παρεμποδίζει υπερκινητικότητα σκύλου.

 
9. Πώς να προετοιμάσουμε την σκύλα να γίνει μητέρα
 
Σχεδιάζοντας την αναπαραγωγή πρέπει πρώτα να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο σας για να ελέγξει την γενική υγεία και κατάσταση σκύλας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απόφαση για την αναπαραγωγή σημαίνει πρόσθετη υπευθυνότητα και αυξημένα έξοδα, για αυτό το λόγο πρέπει πάντα η απόφαση αυτή να παρθεί υπεύθυνα.

 
10. Πότε να κάνω αποπαρασίτωση σκύλου και πώς να καταπολεμήσω τα παράσιτα;
 
Η τακτική αποπαρασίτωση του σκύλου σας βοήθα στην πρόληψη εμφάνισης των παρασίτων στον οργανισμό. Για προστασία από παράσιτα που ζουν πάνο στην επιφάνεια του δέρματος βοηθούν διάφορα προληπτικά παρασκευάσματα. Τα παρασκευάσματα που περιέχουν περμεθρίνη, imidacloprid και πυριπροξιφένη καταπολεμάνε τους ψύλλους. Για καταπολέμηση της πιροπλάσμωση η οποία μεταφέρετε από τσιμπούρια θα φανούν χρήσιμα ειδικές πένσες και παρασκευάσματα .

 
11. Πότε και για ποιες ασθένειες να εμβολιαστώ το σκύλο μου
 
Τα εμβολιασμός σε σκύλους κάνουμε προληπτικά, σύμφωνα με ημερολόγιο εμβολιασμού το οποίο ορίζει ο κτηνίατρος. Μπορούμε να εμβολιάσουμε σκύλο κατά: βήχα ρείθρων, λοιμό, παρβοϊώση, λεπτοσπείρωση, ιογενής ηπατίτιδα. Εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός και θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου μήνα ζωής κουταβιού.
 

 
12. Γιατί ο σκύλος μου τρώει τα κόπρανα;
 
Ο σκύλος να τρώει τα κόπρανα δεν είναι επικίνδυνο και συμβαίνει σε περισσότερα σκυλιά. Ενήλικοι σκύλοι που προσελκύονται από την ισχυρή μυρωδιά το κάνουν από περιέργεια. Τα κουτάβια τρώνε τα κόπρανα διότι φοβούνται την τιμωρία, όπως και τα ενήλικα σκυλιά όταν συμβεί να το κάνουν στο σπίτι. Όταν ο σκύλος τρώει τα κόπρανα άλλων σκύλων τότε μπορεί να μολυνθεί με παράσιτα. Για να αποφύγετε την κατανάλωση των κόπρανών από το σκύλο σας, καλύτερα να τα καθαρίσετε άμεσα ή να χρησιμοποιήστε ειδική σκόνη η οποία κάνει τα κόπρανα πιο πικρά.

 
13. Τι να κάνω όταν ο σκύλος μου φοβάται τις καταιγίδες;
Πάρα πολλά σκυλιά φοβούνται την καταιγίδα. Στη συνέχεια αγαλλιάζουμε το σκύλο μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό διότι έτσι δείχνουμε ότι όντος η καταιγίδα είναι φαινόμενο τον οποίο πρέπει να φοβάται ο σκύλος. Η καλύτερη λύση είναι να αποσπάσουμε την προσοχή του σκύλου παίζοντας μαζί του.

 
14. Ποια είναι τα σημάδια της γήρανσης του σκύλου;
Οι σκύλοι οι οποίοι ήταν πάντα υγιής στην μεγάλη ηλικία μπορούν να ξαφνικά να αρρωσταίνουν. Οι πιο συχνές ασθένειες είναι αρθρίτιδα και μυϊκή δυσκαμψία. Μεγάλο και μαλακό κρεβάτι εξασφαλίζει την άνεση και ξεκούραση. Εάν το κρεβάτι είναι αρκετά αφράτο, μπορούμε επίσης να βάλουμε πάπλωμα ή μαξιλάρι.
 
 
 
Πώς να επιλέξετε σωστή διατροφή για το σκύλο σας;
 

 
1. Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή του σκύλου;
 
Η ανάγκη για πρωτεΐνες, λιπαρά και μέταλλα είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία, φυλή και μέγεθος σκύλου. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και νερό

 
2. Ποιες είναι οι ανάγκες σκύλου για πρωτεΐνες και ποιες είναι οι συνέπιες της απώλειας πρωτεϊνών;
 
Πρωτεΐνες είναι οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από τα κατάλοιπα αμινοξέων.
Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου, χρειάζονται αμινοξέα όπως:
αργινίνη, ιστιδίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, τρυπτοφάνη, θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη.
Έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό της πρωτεΐνης, αλλά επίσης και σε ένα σοβαρό και συχνό πρόβλημα το οποίο είναι η έλλειψη μεθειονίνης και κυστεΐνης, οι ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό πρωτεϊνών του δέρματος και των μαλλιών

 
3. Τι υποστηρίζει το δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και τι του παρέχει ενέργεια;
 
Η βασική πηγή ενέργειας για το σκύλο είναι τα λιπαρά τα οποία παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του δέρματος και ανοσοποιητικού συστήματος. Υδατάνθρακες που παρασκευάζονται από υδρογόνο, άνθρακα, οξυγόνο παρέχουν και αποθηκεύουν ενέργεια δηλαδή γλυκόζη. Διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην διατήρηση γαστρικού σωλήνα.
Υπάρχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Οι πρώτες είναι ζυμώσιμες και συμβάλλει στην αύξηση της βακτηριακής χλωρίδας. Οι αδιάλυτες ίνες δεν είναι ζυμώσιμες και έτσι ώστε τα ζώα έχουν την κινητικότητα του εντέρου.

 
4. Ποιες βιταμίνες χρειάζεται ο σκύλος;
 
Βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες στη διατήρηση της υγείας περιέχονται στις έτοιμες τροφές με σωστές αναλογίες οι οποίες είναι δύσκολα να υπολογίζονται στα μαγειρεμένα γεύματα. Βιταμίνες A, D, E i K διαλύονται στα λίπη και είναι υπεύθυνες για υγιή μάτια, τα οστά και αντιοξειδωτικές λειτουργίες. Διαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12 είναι αναγκαία για τις χημικές δράσεις όπως νευρικές χορδές

 
5. Ποια μέταλλα είναι απαραίτητα για το σκύλο;
 
Φώσφορος, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και χλώριο είναι απαραίτητα μακροθρεπτικά στη διατροφή του κάθε σκύλου. Από ιχνοστοιχεία, για τη σωστή λειτουργία του σώματος, θα χρειαστούν: σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, ιώδιο, μαγγάνιο και σελήνιο.

 
6. Αξίζει να προετοιμάσω μόνος μου τα γεύματα για το σκύλο μου;
 
Πολλοί νομίζουν πως μπορούν να προετοιμάσουν εύκολα μόνοι τους τα πλήρης γεύματα για το σκύλο τους. Δεν είναι όμως εύκολο να υπολογιστεί η σωστή αναλογία βιταμινών ή πρωτεϊνών στο γεύμα και μπορεί να οδηγήσει αυτό σε απώλεια ορισμένων ενώσεων. Έτοιμες τροφές περιέχουν σωστή ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών, και μεταλλικών στοιχείων, οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για σωστή λειτουργία οργανισμού.

 
7. Πώς και πότε πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου;
 
Τόσο στον άνθρωπο όσο και στο σκύλο, η τακτική χορήγηση γευμάτων είναι πολύ σημαντική. Αν δεν είσαστε σε θέση να προσέχουμε αυτή τη διαδικασία, ίσως θα έπρεπε να σκεφθείτε την αγορά την αυτόματη τροφοδότη για να γεμίσει το μπολ σκύλου τις προγραμματισμένες ώρες.

 
8. Ποια προϊόντα ο σκύλος μου δεν πρέπει να τρώει;
 
Πολλά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους σκύλους. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη η οποία αρνητικά επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία. Σταφύλια μπορούν σοβαρά βλάπτουν τα νεφρά, και πατάτες επηρεάζουν αρνητικά το νευρικό και ουροποιητικό σύστημα.
Επικίνδυνα για το σκύλο είναι επίσης: σπόροι, οστά πουλερικών, ψυχανθή, φύλλα ραβέντι, προϊόντα γάλακτος και προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα ζάχαρου.
 
 
Οι πιο συχνές ασθένειες σκύλων
 

 
1. Τι μπορεί να σημαίνει φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος σε σκύλους;
 
Φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος μπορεί να είναι σημάδι της μίας από της πιο συχνές ασθένειας όπως ατοπική δερματίτιδα, αλλεργία από ψύλλους ή τροφική αλλεργία. Στη τελευταία περίπτωση η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση πουλερικών, βοδινού, αυγών, γάλακτος, σόγιας ή δημητριακών, δηλαδή των συστατικών οι οποίες βρίσκονται σε περισσότερες τροφές για σκύλους και γάτες. Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας ο κτηνίατρος προτείνει ειδική διαιτητική διατροφή.

 
2. Τι πρέπει να κάνω όταν ο σκύλος απρόθυμα ανεβαίνει τις σκάλες
 
Οι δυσκολίες με κίνηση του σκύλου π.χ απρόθυμα ανεβαίνει τις σκάλες μπορεί να προκλήθηκαν από προβλήματα με αρθρώσεις. Βλάβη του χόνδρου εμφανίζεται συνήθως στους σκύλους μεγάλης ηλικίας και με παχυσαρκία, μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ατυχήματος, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Για τη θεραπεία των ασθενειών των αρθρώσεων συνιστάται από τον κτηνίατρο ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σκύλου.

 
3. Πώς να προστατεύω το σκύλο από παχυσαρκία και πώς να την καταπολεμήσω
 
Όλο και περισσότερο, οι σκύλοι πάσχουν από παχυσαρκία, η οποία συνήθως οδηγεί σε διαβήτη και τις ασθένειες του δέρματος, των αρθρώσεων και των νεφρών. Σε παχυσαρκία οδηγούν οι κακές συνήθειες όπως φαγητό που δίνεται «κάτω από το τραπέζι», οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και μειωμένη άσκηση. Εάν ο σκύλος σας αρχίζει να παίρνει κιλά πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 
4. Τι μπορεί να σημαίνει αυξημένη δίψα σε σκύλο
 
Νεφρική ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια η οποία στην αρχή είναι ασυμπτωματική. Παραμέληση των συμπτωμάτων μπορεί να φέρει δραματικά αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Οι ράτσες οι οποίες είναι ιδιαίτερα αναύλωτα σε ασθένειες νεφρών είναι: rottweiler, cocker spaniel, beagle, doberman και bullterrier. Όταν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας πίνει πολύ νερό και ουρεί συχνά, πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

 
5. Τι συμβάλλει στην φλεγμονή της ουροδόχου κύστης σε σκύλο
 
Βακτηρία, μύκητες και παράσιτα μπορούν να είναι η αιτία της φλεγμονή της ουροδόχου κύστης η οποία χαρακτηρίζεται με αιματουρία και αυξημένη συχνότητα ούρησης. Η διάγνωση της νόσου απαιτούνται εξετάσεις αίματος, ούρων, ακτινογραφία και υπερηχογράφημα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα και θεραπεία με αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιπαρασιτικά ή πρωτοβάθμια θεραπεία.

 
6. Τι να κάνω όταν σφήκα ή μέλισσα τσίμπησε το σκύλο μου
 
Όταν το έντομο τσίμπησε το σκύλο πολλές φορές ή το τσίμπησε στη στοματική περιοχή τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Εάν όμως ο σκύλος έχει τσιμπηθεί σε άλλο σημείο τότε αφαιρέστε το κεντρί το οποίο έχει κολλήσει στο δέρμα και κάντε στο σημείο αυτό κατάπλασμα από κρύο νερό και μαγειρική σόδα, η οποία θα μετριάσει τον πόνο. Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει την αλλεργία γι’αυτό είναι σημαντικό παρατηρούμε το σκύλο προσεκτικά.

 
7. Η στεγνή μύτη σημαίνει αρρώστια
 
Η στεγνή μύτη δεν σημαίνει πάντα την αρρώστια. Στη διάρκεια της ημέρας η μύτη μπορεί να είναι μία στεγνή μία ξηρή. Αυτό οφείλεται στον ήλιο, η κακή κυκλοφορία του αέρα ή ακόμη και ανάπαυση σε μικρή απόσταση από το καλοριφέρ. Οι ρωγμές πάνω στη μύτη και πυκνή, κίτρινη, πράσινη ή ακόμη πιο σκούρα έκκριση μπορεί να είναι σημάδια της αρρώστιας

 
8. Γιατί ο σκύλος μου έχει κακή αναπνοή
 
Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όμως δεν μπορούμε να παραμελήσουμε το πρόβλημα. Συνήθως το πρόβλημα είναι η πέτρα που σχηματίζεται στη γραμμή των ούλων, και είναι αποτέλεσμα συνδυασμού σάλιου, βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών. Για να διατηρήσετε την σωστή στοματική υγιεινή του σκύλου σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ο οποίος θα βοηθήσει στην επιλογή μεθόδου πρόληψης του σχηματισμού της πλάκας.
 
 

 

 
 
 
Φροντίδα και διατροφή γάτας
 

 
1. Πώς να είμαι σίγουρος ότι είμαι έτοιμος να δεχτώ την γάτα στο σπίτι μου
 
Πριν αποφασίζουμε να πάρουμε την γάτα στο σπίτι πρέπει να σκεφτούμε εάν μπορούμε να της αφιερώσουμε αρκετό χρόνο και προσοχή. Όταν λείπουμε από το σπίτι οι γάτες βαριούνται εύκολα και είναι σε θέση να καταστρέψουν το δωμάτιο. Το σάλιο της γάτας μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ακόμη και άτομα τα οποία δεν είχαν ποτέ την αλλεργία μπορεί να παρατηρήσουνε τα πρώτα συμπτώματα. 

 
2. Ποια προϊόντα πρέπει να αγοράσω πριν γάτα βρεθεί στο σπίτι
 
Όταν αποφασίζουμε να μείνουμε με το μικρό γατάκι, πριν βρεθεί στο σπίτι πρέπει να συμπληρώσουμε όλο το απαραίτητο εξοπλισμό. Τα πιο σημαντικά προϊόντα είναι μπολ για τροφή και νερό, κρεβατάκι, ονυχοδρόμιο, τουαλέτα, άμμος, φτυάρι, και κλουβί μεταφοράς.

 
3. Πώς να προετοιμάσω το χώρο για νέο κάτοικο
 
Πριν ο νέος κάτοικος βρεθεί στο σπίτι πρέπει να φροντίσουμε το χώρο να είναι κατάλληλα εξασφαλισμένο. Πρέπει να εξασφαλίζουμε τα παράθυρα και μπαλκόνια με ειδικό δίχτυ το οποίο θα εμποδίζει την γάτα να φύγει από το σπίτι χωρίς να το ξέρουμε και να πέσει από ψηλά.

 
4. Ποια φυτά μπορούν να είναι επικίνδυνα για τη γάτα μας;
 
Οι γάτες αγαπάνε να δαγκώνουν διάφορα φυτά. Η κατανάλωση μερικών ειδών μπορεί να προκαλέσει γαστρικά προβλήματα και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Ας φροντίσουμε να αφήνουμε τα επικίνδυνα φυτά στα δυσπρόσιτα σημεία.
 
 
 
 
Πώς να εκπαιδεύσουμε την γάτα να είναι ευτυχισμένη
 

 
1. Πώς να αντιμετωπίσω το ακόνισμα  των νυχιών της γάτας
 
Ακόνισμα νυχιών είναι μία φυσιολογική ανάγκη της γάτας με αποτέλεσμα κατεστραμμένων επίπλων και άλλων αντικείμενων μέσα στο σπίτι.  .

 
2. Τι ονυχοδρόμιο να επιλέξω
 
Ανάλογα με την προτιμώμενη από τη γάτα επιφάνεια για το ακόνισμα των νυχιών, πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο ονυχοδρόμιο. Εάν η γάτα προτιμάει την επιφάνειας όπως χαλιά τότε καλύτερα να επιλέξουμε ονυχοδρόμιο φτιαγμένο από  χαλί, εάν όμως η γάτα καταστρέφει καναπέδες τότε το πιο κατάλληλο ονυχοδρόμιο είναι αυτό που είναι φτιαγμένο από σιζάλ.

 
3. Πώς να αποθαρρύνω τη γάτα να καταστρέφει τα έπιπλα
 
Για να ενθαρρυνθεί η γάτα να χρησιμοποιεί  το ονυχοδρόμιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρασκευάσματα που περιέχουν το γλήχωμα το γαλεόφιλον (Nepeta Cataria).  Εάν όμως η γάτα προτιμάει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρασκευάσματα πού την αποθαρρύνουν να ακονίσει τα νύχια της σε αυτό

 
4. Πως μπορώ να βοηθήσω τη γάτα να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον
 
Για να βοηθήσουμε τη γάτα να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φερομόνες για γάτες. Ευρύ φάσμα των εμπορευμάτων επιτρέπει χωρίς δυσκολίες να βρούμε κατάλληλο προϊόν

 
5. Πώς να μάθω την γάτα να χρησιμοποιεί την τουαλέτα
 
Όταν η γάτα βρεθεί στο σπίτι θα πρέπει να παρατηρήσει την τουαλέτα με άμμο από την πρώτη στιγμή. Οι γάτες συνήθως δεν έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, και όμως είναι σωστό να ανταμείβουμε για τη σωστή συμπεριφορά 

 
6. Τι άμμος είναι καλύτερος
 
Υπάρχουν άμμοι διαφόρων τύπων στην αγορά. Μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουνε αλλεργία ή απλώς δεν θα αρέσουν στην γάτα μας. Στη δεύτερη περίπτωση η γάτα απρόθυμα να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τότε θα πρέπει να αλλάξουμε το προϊόν.

 
7. Πότε η γάτα πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο
 
Τον νέο κάτοικο πρέπει επί τόπου να πάρουμε στον κτηνίατρο για να ελέγξει την υγεία της, να αποπαρασιτώσει και να εμβολιαστεί.

 
8. Για ποιες ασθένειες πρέπει να εμβολιαστώ την γάτα μου
 
Όταν οι γάτες φτάσουν την 8 εβδομάδα ζωής, πρέπει να τις εμβολιαστούμε για τις πιο επικίνδυνες ασθένειες όπως πανλευκοπένια, ερπητοϊός της γάτας και Feline Calicivirus.
Για την λύσσα εμβολιάζουμε μόνο τις γάτες οι οποίες θα βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους διότι μόνο τότε είναι εκτεθειμένα σε επαφή με τον ίο.
 

 
9. Πότε πρέπει να κάνω αποπαρασίτωση της γάτας
 
Μεταξύ 3 και 6 μηνών ζωής πρέπει να κάνουμε αποπαρασίτωη κάθε 30 ημέρες. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε τρεις μήνες. Ακόμη και αν η γάτα δεν βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους η πρόληψη των παρασίτων είναι πολύ σημαντική.

 
10. Πώς να προστατέψουμε την γάτα από ψύλλους και τσιμπούρια
 
Απλό περιλαίμιο βάζουμε στη γάτα μόνο για αισθητικούς  λόγους, εάν όμως θα προσθέσουμε ένα κρεμαστό με τη διεύθυνση κατοικίας θα μας διευκολύνει να την βρούμε σε περίπτωση που έχει χαθεί. Μπορούμε επίσης βάλουμε στη γάτα ένα ειδικά σχεδιασμένο περιλαίμιο το οποίο έχει αντιπαρασιτική δράση. Μικρό καμπανάκι κολλημένο στο περιλαίμιο θα μας διευκολύνει να εντοπίσουμε την γάτα στο σπίτι ή στον κήπο.
 
Όταν επιλέγουμε το περιλαίμιο για την γάτα που βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους σημαντικό είναι να είναι ελαστικό – για να μπορέσει η γάτα να απελευθερωθεί όταν κολλήσει στους θάμνους ή σε άλλα σημεία.

 
11. Τι είναι πιο κατάλληλο για τη γάτα – περιλαίμιο ή σαμαράκια;
 
Για να ελέγχουμε την γάτα έξω από το σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λουρί. Τότε καλύτερα να το συνδέσουμε με ειδικά σχεδιασμένα σαμαράκια και όχι στο περιλαίμιο διότι απότομες κινήσεις μπορούν να πνίξουν την γάτα.

 
12. Πότε η γάτα μπορεί να έχει παιδιά
 
Μετά από 6 μήνες, η θηλυκή γάτα είναι έτοιμη για γονιμοποίηση. Εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου εννέα εβδομάδες και γεννά κατά μέσο όρο 6 παιδιά

 
13. Να αποστειρώσω/ευνουχίσω την γάτα μου
 
 Εάν δεν σκοπεύουμε την αναπαραγωγή αξίζει να συζητήσετε με τον κτηνίατρο για αποστείρωση/ευνουχισμό γάτας. Χάρη σε αυτό θα αποφύγουμε τις ασθένειες γεννητικών οργάνων και ανεμογκάστρι, ενώ ο ευνουχισμός παρεμποδίζει υπερκινητικότητα γάτας.
 
 
 
Πώς να επιλέξω την σωστή διατροφή για την γάτα μου?

 
1. Μπορεί η γάτα να τρώει τα ίδια προϊόντα με μένα και την οικογένειά μου
 
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η γάτα είναι σαρκοφάγος και είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέξουμε πλήρης, ισορροπημένη διατροφή η οποία θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της.  Η ανάγκη  για πρωτεΐνες, λιπαρά και μέταλλα εξαρτάται από την ηλικία, φυλή και μέγεθος γάτας.
Τα κύρια θρεπτικά συστατικά είναι: πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα, βιταμίνες και νερό.

 
2. Πίνουν γάλα οι γάτες
 
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ή γάλα βλάπτει την υγεία της γάτας. Αγελαδίσιο γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες λακτόζης – ζάχαρη την οποία η γάτα δεν είναι σε θέση να χωνέψει. Οι γάτες (οι οποίες είναι σαρκοφάγοι) είναι προσαρμοσμένες να χωνέψουν το γάλα μόνο στη περίοδο θηλασμού, στη συνέχεια τα ένζυμα τα οποία είναι υπεύθυνα για πέψη της λακτόζης εξαφανίζονται. Το γάλα το οποίο είναι παρόν στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και τη χρόνια διάρροια.
Εάν θέλουμε να προσφέρουμε το γάλα στη γάτα μας, αξίζει να χρησιμοποιούμε τα εξειδικευμένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην λειτουργία οργανισμού γάτας
.

 
3. Ποιες πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στην διατροφή γάτας
 
Πρωτεΐνες είναι οργανικές ενώσεις που σχηματίζονται από τα κατάλοιπα αμινοξέων.
Για την εύρυθμη λειτουργία οργανισμού της γάτας, χρειάζονται τα εξής αμινοξέα:
αργινίνη, ιστιδίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη, τρυπτοφάνη, θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ταυρίνη.

 
4. Μπορεί η γάτα να τρώει την ίδια τροφή με το σκύλο;
 
Οι γάτες έχουν περισσότερη ανάγκη για πρωτεΐνες γι’αυτό δεν πρέπει να προσφέρουμε την τροφή του σκύλου.

 
5. Σε τι οδηγεί ανεπάρκεια πρωτεϊνών στη διατροφή της γάτας
 
Ελλείψεις πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό της πρωτεΐνης, αλλά επίσης και σε ένα σοβαρό πρόβλημα όπως έλλειψη μεθειονίνης και κυστεΐνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό πρωτεϊνών του δέρματος και των μαλλιών.
  

 
6. Ποια λιπαρά πρέπει να βρίσκονται στη καθημερινή διατροφή της γάτας
 
Η βασική πηγή ενέργειας για την γάτα είναι λιπαρά τα οποία παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του δέρματος και ανοσοποιητικού συστήματος. 
Η γάτα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί το λινελαϊκό οξύ και το μετατραπεί σε αραχιδονικό οξύ, δηλαδή τα λιπαρά οξέα Ω6. Η πηγή αυτών των ουσιών είναι τα ζωικά προϊόντα όπως κρόκοι αυγών και λιπαρά κρέατα. Για πρόληψη των επιπτώσεων της ανεπάρκειας αυτων των ουσιών, η ξηρή και υγρή τροφή για γάτες περιέχει επαρκές επίπεδο του αραχιδονικού οξύ .

 
7. Υδατάνθρακες  – πώς να ισορροπήσω σωστά την διατροφή της γάτας
 
 Υδατάνθρακες που παρασκευάζονται από υδρογόνο, άνθρακα, οξυγόνο παρέχουν και αποθηκεύουν ενέργεια δηλαδή γλυκόζη. Διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην διατήρηση γαστρικού σωλήνα.
Υπάρχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Οι πρώτες είναι ζυμώσιμες και συμβάλλει στην αύξηση της βακτηριακής χλωρίδας. Οι αδιάλυτες ίνες δεν είναι ζυμώσιμες και έτσι ώστε τα ζώα έχουν την κινητικότητα του εντέρου

 
8. Ποιες βιταμίνες και μεταλλικά συστατικά είναι απαραίτητα για σωστή λειτουργία του οργανισμού της γάτας;
 
 
Βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες στη διατήρηση της υγείας περιέχονται στις έτοιμες τροφές με σωστές αναλογίες οι οποίες είναι δύσκολα να υπολογίζονται στα μαγειρεμένα γεύματα. Βιταμίνες A, D, E i K διαλύονται στα λίπη και είναι υπεύθυνες για υγιή μάτια, τα οστά και αντιοξειδωτικές λειτουργίες. Διαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12 είναι αναγκαία για τις χημικές δράσεις όπως νευρικές χορδές
Φώσφορος, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και χλώριο είναι απαραίτητα μακροθρεπτικά στη διατροφή της κάθε γάτας. Από ιχνοστοιχεία, για τη σωστή λειτουργία του σώματος, θα χρειαστούν: σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, ιώδιο, μαγγάνιο και σελήνιο.

 
9. Πότε να προσφέρω στη γάτα τα συμπληρώματα διατροφής
 
Όσο περισσότερα μεταλλικά συστατικά και βιταμίνες περιέχει η τροφή τόσο καλύτερα. Όταν η σύνθεση της τροφής δεν είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες τότε πολύ σημαντικό είναι να προσφέρουμε συμπληρώματα διατροφής. Στα καταστήματα υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στη υγιή ανάπτυξη.

 
10. Μπορώ να προσφέρω στη γάτα προετοιμασμένα από μένα γεύματα
 
Πολλοί νομίζουν πως μπορούν να προετοιμάσουν εύκολα μόνοι τους τα πλήρης γεύματα για το σκύλο τους. Δεν είναι όμως εύκολο να υπολογιστεί η σωστή αναλογία βιταμινών ή πρωτεϊνών στο γεύμα και μπορεί να οδηγήσει αυτό σε απώλεια ορισμένων ενώσεων. Έτοιμες τροφές περιέχουν σωστή ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών, και μεταλλικών στοιχείων, οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για σωστή λειτουργία οργανισμού.
Η τροφή που συνιστάται για τις γάτες είναι σωστά ισορροπημένη – χρήση της ξηρής και υγρής τροφής βοηθά στην ικανοποίηση όλων των αναγκών γάτας.

 
11. Ξηρά ή υγρή τροφή. Τι να επιλέξω
 
Η ξηρή τροφή η οποία έχει μορφή κροκέτας μπορεί να φανεί δύσκολη στο δάγκωμα για μικρές γάτες. Τότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε ξηρή και υγρή τροφή, σταδιακά αυξάνοντας τη ποσότητα της ξηρής.  Την ξηρή τροφή μπορούμε επίσης να βρέξουμε με λίγο χλιαρό  νερό. Χορήγηση ξηρής και υγρής τροφής κάνει την διατροφή πιο πλήρη και ενώ η πρόσληψη νερού αυξάνεται.   
 
 
 
Οι πιο συχνές ασθένειες της γάτας
 

 

1. Η φαγούρα και γλείψιμο πάντα σημαίνει τροφική αλλεργία

Φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος μπορεί να είναι σημάδι της μίας από της πιο συχνές ασθένειας όπως  ατοπική δερματίτιδα, αλλεργία από ψύλλους ή τροφική αλλεργία. Στη τελευταία περίπτωση η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί μετά  την κατανάλωση πουλερικών, βοδινού, αυγών, γάλακτος, σόγιας ή δημητριακών, δηλαδή  των συστατικών οι οποίες βρίσκονται  σε περισσότερες τροφές για σκύλους και γάτες. Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας ο κτηνίατρος προτείνει ειδική διαιτητική διατροφή.

 

 
2. Τι να κάνω όταν η γάτα έχει πρόβλημα με την μετακίνηση
 
Οι δυσκολίες με κίνηση της γάτας π.χ απρόθυμα ανεβαίνει τις σκάλες, μπορεί να προκλήθηκαν από προβλήματα με αρθρώσεις. Βλάβη του χόνδρου εμφανίζεται συνήθως στις γάτες μεγάλης ηλικίας και με παχυσαρκία, μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ατυχήματος.  Για τη θεραπεία των ασθενειών των αρθρώσεων συνιστάται από τον κτηνίατρο ειδική διατροφή και φαρμακευτική αγωγή οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής γάτας. 
 
3. Πώς να αντιμετωπίσω την παχυσαρκία στις γάτες; Ποιες είναι οι αιτίες της παχυσαρκίας;
 
Όλο και περισσότερες γάτες πάσχει από παχυσαρκία η οποία συνήθως οδηγεί σε διαβήτη και τις ασθένειες του δέρματος, των αρθρώσεων και των νεφρών. Σε παχυσαρκία οδηγούν οι κακές συνήθειες όπως φαγητό που δίνεται «κάτω από το τραπέζι», οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και μειωμένη άσκηση. Εάν η γάτα σας αρχίζει να παίρνει κιλά πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 
4. Γιατί η γάτα πίνει όλο περισσότερα και ουρεί συχνά

Νεφρική ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια η οποία στην αρχή είναι ασυμπτωματική. Παραμέληση των συμπτωμάτων μπορεί να φέρει δραματικά αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Μόλις παρατηρήσουμε ότι η γάτα όλο και πιο συχνά πίνει νερό πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

 
5. Τι μπορεί να σημαίνει αίμα στα ούρα σε γάτα
 
Βακτήρια, μύκητες και παράσιτα συμβάλλουν στην φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, οι οποίες εκδηλώνονται με αίμα στα ούρα και αυξημένη συχνότητα ούρησης. Η διάγνωση της νόσου απαιτούνται εξετάσεις αίματος, ούρων, ακτινογραφία και υπερηχογράφημα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα και θεραπεία με αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντι-παρασιτική, ή πρωτοβάθμια αγωγή.
Μπορείτε επίσης να ελέγχετε μόνοι σας την φλεγμονή χρησιμοποιώντας ένα τεστ το οποίο είναι διαθέσιμό στα καταστήματα με ζωολογικά προϊόντα.

 
6. Ποια είναι τα συμπτώματα των ασθενειών που προκαλούνται από τα τσιμπούρια
 
Επί του παρόντος, πιστεύεται ότι κάθε τρίτο τσιμπούρι μεταδίδει τη νόσο του Lyme. Εάν το σημείο του τσιμπήματος έχει κοκκινίσει περνώντας σχήμα δαχτυλιδιού πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Η νόσο του Lyme μπορεί να προκαλέσει πυρετό, απάθεια, απώλεια της όρεξης, ευαισθησία.
 Εκτός της νόσο του Lyme, τσιμπούρια μπορούν επίσης να μεταδώσουν μπαμπεσίωση, αναπλάσμωση, εγκεφαλίτιδα, καθώς και πολλές άλλες ασθένειες απειλητικές για τη ζωή της γάτας. Αξίζει να προστατεύουμε την γάτα από τσιμπούρια χρησιμοποιώντας παρασκευάσματα αντιπαρασιτικά. 

 
7. Πώς θα φροντίσω την γάτα μου μετά την αποστείρωση/ευνουχισμό
 
 Χειρουργική επέμβαση αποστείρωση/ευνουχισμού απαιτεί χρήση ραμμάτων, οι οποίες είναι συνήθως διαλυτές. Ανησυχώντας η γάτα μπορεί να αρχίσει να γλείφει το σημείο αυτό, οπότε θα είναι χρήσιμο μετά από τη χειρουργική επέμβαση ειδικό προστατευτικό ρουχισμό που θα προστατεύει τις ραφές.

 
8. Τι μπορεί να συμβάλλει στην κακή αναπνοή σε γάτες
 
Αν για κάποιο χρονικό διάστημα αισθανόμαστε μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από το στόμα της γάτας μας, θα πρέπει να πάμε στο κατοικίδιο ζώο στον κτηνίατρο. Η αιτία της κακοσμίας μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η πλάκα, νεφρικά ή πεπτικά προβλήματα. .

 
9. Τριχόμπαλες – τι είναι αυτό; Πώς μπορώ να βοηθήσω την γάτα μου
 
Έμετος, δυσκοιλιότητα, και η παρουσία των μαλλιών γάτας στα κόπρανα μπορεί να υποδεικνύει χνούδια παρατεταμένα στον οργανισμό. Εκτός από χτένισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά σχεδιασμένη τροφή ή μια πάστα η οποία βοηθά στη πέψη των μαλλιών που βρίσκονται στο στομάχι.

 

 

Οδηγός για ιδιοκτήτες | F.A.Q. | Όροι | Επιστροφές και καταγγελίες | Πληρωμές και Παράδοση | Επικοινωνία | Για εμάς | Προϋποθέσεις της προσφοράς | Site Map | Σκύλος | Γάτα | ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ | 100% ικανοποίηση ή επιστροφή χρημάτων!
τσάτ

διαλέξτε το τσάτ